Zuurdesem brood bak recept

 

Zuurdesembrood van SauerCrowd

Ons supereenvoudige zuurdesembrood recept rechtstreeks uit de SauerCrowd fermentatiekeuken. Er zijn slechts 4 ingrediënten nodig om dit voedzame zuurdesembrood te maken dat vol zit met lactobacillen en gisten.

Om je eigen zuurdesem te maken, moet je eerder een zuurdesemstarter hebben. Maak er zelf een met het Sourdough-startrecept van SauerCrowd

De melkzuurbacteriën gevonden in Sons deegbrood verlaag de brood pH, die helpt bij het afbreken van fytaten. Zuurdesem wordt ook beschouwd als de oudste vorm van graanvergisting ter wereld.

Dat gezegd hebbende, laten we er meteen in springen. 

 

INGREDIËNTEN:

 • 150 g bubbels, actieve starter (recept hierboven)
 • 250 ml water (lauw)
 • 25 ml olijfolie
 • 250g biologisch speltmeel (of rogge)
 • 250g biologisch broodmeel
 • 15 g zout
 • Extra volkoren meel of maizena om te bestuiven

  Hulpmiddelen: 

 • Nederlandse oven 
 • Keukenweegschaal 
 • Deegschraper
 • Mengkom groot
 • Omgeving (idealiter 19-24 graden)


Waarom is zuurdesem anders dan bakkersgist?

De meeste gezuurde broden gebruiken commerciële bakkersgist om het deeg te laten rijzen. Traditionele zuurdesemfermentatie is echter afhankelijk van "wilde gist" en melkzuurbacteriën die van nature in het meel aanwezig zijn om het brood te laten rijzen.

Wilde gist is beter bestand tegen zure omstandigheden dan bakkersgist. Hierdoor kan het samenwerken met melkzuurproducerende bacteriën om het deeg te helpen rijzen.

Is zuurdesem gezonder dan conventioneel brood?

De van nature voorkomende zuren en lange fermentatie helpen de eiwitten en gluten af te breken. Dit maakt het zuurdesembrood beter verteerbaar en gemakkelijker door het lichaam te absorberen in vergelijking met conventioneel bakkersbrood op basis van gist. 

Hoe je dat doet: 

1. Klop je voorgerecht , water en olijfolie in een grote kom. Voeg al roerend de bloem en het zout toe met een houten lepel. Knijp vervolgens alles samen met je handen tot al het meel is opgenomen. Rust (autolyse) gedurende 40 minuten.

2. Nadat het deeg rust heeft, smeer je je grote mengkom in met een klein beetje olijfolie en kneed je het deeg in de kom gedurende ongeveer 30 seconden tot een ruwe bal. 

3. Tweede fermentatie

Bedek de kom met een schone theedoek. Laat het op een warme, zonnige plek rijzen. Je deeg is klaar als het er niet langer massief uitziet, en is in volume toegenomen met ongeveer 1½ - 2x vanaf het oorspronkelijke formaat. Dit kan 3-12 uur duren, afhankelijk van de temperatuur van je ingrediënten, de potentie van je starter en de omgeving. 

Geef je deeg voldoende tijd om te rijzen, fermentatie is een spel van geduld . Observeer je deeg, kijk hoe bacteriën uit de omgeving zo'n alchemie kunnen creëren in je mengkom zonder en kunstmatige ingrediënten. 

4. Stretch & fold (niet verplicht)

Tijdens de tweede gisting heb je de mogelijkheid om een reeks ‘stretch & folds’ uit te voeren om het deeg te versterken. Verzamel eenvoudig een deel van het deeg, rek het naar boven uit en vouw het dan over zichzelf. Draai de kom een kwartslag en herhaal dit proces twee keer. Je kunt dit 2 keer doen met minimaal 1 uur tussenruimte tijdens de tweede gisting.

Hoewel deze stap niet verplicht is, zal het het totale volume van uw brood vergroten.

5. Vormgeven aan het creëren van lucht

Haal het deeg uit de kom en leg het op een met bloem bestoven grote ruimte in je keuken zodat het niet blijft plakken. U hoeft het deeg niet te 'ponsen'; het zal tijdens het vouwen en vormen zachtjes leeglopen.

Voeg een beetje bloem toe en begin het deeg snel met je handen te mengen terwijl je bloem toevoegt, zodat het deeg niet plakkerig aan het oppervlak blijft. 

Voer dit proces ongeveer 3-5 minuten uit om lucht in het deeg te kneden.

6. Rust (een laatste rust)

Vet de oven in met olijfolie en strooi er wat maïsmeel of volkoren meel in (alternatief haver of zaden). U kunt ook perkamentpapier gebruiken om plakken te voorkomen 

Leg het deeg binnen voor een tweede kortere rijs, ongeveer 1 uur. Het is klaar als het deeg een beetje opgezwollen is.

7. Bakken (oven voorverwarmd op 200 graden)

Voordat het deeg in de oven gaat, maak een ondiepe schuine streep van ongeveer 5 cm lang bovenop het deeg. Wees creatief met schuine vormen (harten, lijnen, vierkanten).

Bak 30 minuten. Verwijder het deksel en bak nog 10-15 minuten (onbedekt) of tot ze diep, goudbruin zijn.

Sourdough recipe by SauerCrowd

8. Koeling 

Haal het brood direct na het bakken uit de oven en laat het minstens een uur afkoelen op een rooster voordat u het snijdt. Snijd niet te snel, anders heeft de binnenkant een gom-achtige textuur!

 

Sourdough cut open by SauerCrowd

Tips:

* Open de ovendeur tijdens de laatste 10 minuten bakken. Hierdoor kan het vocht ontsnappen en blijft uw brood knapperig

 

Hoe SauerCrowd bovenop je zuurdesem te eten - Receptinspiratie hier:

Seaweed Hummus toast

 

  

Bronnen en inspiratie

Gekweekte goeroe   Healthline Clever Carrot