FAQs

1. Wat gebeurt er precies tijdens de fermentatie?

2. Wat is het verschil tussen ongepasteuriseerd, gefermenteerd voedsel en conventioneel gepasteuriseerd gefermenteerd voedsel?

 3. Zijn bacterieculturen niet vies of potentieel schadelijk?

 4. Wat te doen als de deksel bol staat en de inhoud borrelt?

 5. Hoe worden de gefermenteerde groenten van SauerCrowd gemaakt?

 6. Hoe verschillen onze rauwe, gefermenteerde producten van conventioneel ingeblikt en ingemaakt voedsel?

 7. Welke voordelen voor lichaam en gezondheid heeft het om regelmatig gefermenteerde groenten te eten?

 8. Hoe kunnen de producten van SauerCrowd worden geïntegreerd in mijn dagelijkse voeding?

 9. Hoeveel gefermenteerde groenten moet ik per dag eten?

 10. Wat gebeurt er als ik rauwe, gefermenteerde groenten opwarm?

 11. Help, er is een “witte laag” ontstaan op mijn groenten - wat is dit?

 12. Hoe kan ik mijn SauerCrowd-glazen zo goed mogelijk recyclen?

 13. Waar halen we onze ingrediënten vandaan?

 14. Is het erg als de producten niet koud bewaard worden?

 15. Wat moet ik doen met de verpakking van de verzending?                                             

16. Wat zijn CFU's?

 17. Bereiken de darmvriendelijke bacteriën daadwerkelijk mijn dunne darm?

 

 

1. Wat gebeurt er precies tijdens de fermentatie?  

Fermentatie is een proces waarbij organische stoffen (bijv. suikers of koolhydraten in groenten) worden omgezet door micro-organismen (bijv. onze melkzuurbacteriën). Verschillende voedingsmiddelen die ons erg bekend zijn, zoals bier, wijn, kaas, kimchi, zuurdesem, azijn, kefir, kombucha of onze bekende zuurkool en augurken zijn het resultaat. 

 Bij onze groenten wordt het biochemische proces in gang gezet doordat de groenten in vocht enkele dagen tot weken bij verschillende temperatuurniveaus van zuurstof worden afgesloten. In deze omgeving beginnen de bacteriën die al op en in elke groente aanwezig zijn te werken en produceren melkzuur wanneer de koolhydraten worden gesplitst.

Melkzuurbacteriën maken ons product levend en hebben drie functies:

 • Ze zijn verantwoordelijk voor de verfrissende umami-smaak en crunch van onze gefermenteerde groenten.

 • Het melkzuur dat onze groenten produceren werkt als een natuurlijk en duurzaam conserveermiddel. 

 • Ze hebben veel positieve eigenschappen voor onze darm- en hersengezondheid (lees daarover meer op onze Instagram en in de gut-mind journal)

2. Wat is het verschil tussen ongepasteuriseerd, gefermenteerd voedsel en conventioneel gepasteuriseerd gefermenteerd voedsel?

Rauw(ongepasteuriseerd), gefermenteerd voedsel wordt alleen geconserveerd door het natuurlijke proces van de vorming van melkzuurbacteriën, rauw betekent dat er geen warmtebehandelingen worden gebruikt om de houdbaarheid van het product te verlengen.

Conventioneel gefermenteerd voedsel wordt altijd gefermenteerd en daarna gepasteuriseerd (alleen indien anders vermeld). Je kunt eenvoudig elk voedingsetiket controleren. Of het product rauw of gepasteuriseerd is, zal zeker op het etiket worden vermeld (het is een teken van kwaliteit).

 3. Zijn bacterieculturen niet vies of potentieel schadelijk?

U hoeft zich geen zorgen te maken over enge microben zoals Clostridium botulinum. Al onze producten worden volledig gefermenteerd, wat resulteert in een eindgemiddelde van 3,4 pH. Dit is ruim onder de minimale voedselveiligheids-pH van 4,4 van de EFSA.

Door ons speciale wilde fermentatieproces en de hoge hygiëne- en voedselveiligheidsnormen in onze fermentatiekeuken zijn wij in staat om zo'n delicaat product te verkopen zonder enig risico voor de gezondheid van de consument!

 4. Wat te doen als de deksel bol staat en de inhoud borrelt?

Omdat we de gisting niet stoppen na het vullen in de potten door verhitting of conserveringsmiddelen toe te voegen, maar alleen door te koelen, kunnen er gistingsgassen blijven ontstaan, die in uitzonderlijke gevallen tot een bolling van het deksel leiden. Misschien borrelt het ook als je het glas voor het eerst opent - maar dat is net zo natuurlijk als een fles champagne doet!

 Dit zijn allemaal tekenen van de levendigheid en bio-activiteit van ons product en zijn volledig onschadelijk voor consumptie. We begrijpen dat mensen in de war raken over het borrelende. Dit komt omdat de massale voedingsindustrie te lang rauwe, gefermenteerde producten heeft onderdrukt. SauerCrowd is hier om deze omstandigheid te veranderen. 

 Het borrelen van de kraut is een teken van kwaliteit! Het laat zien dat het product niet gepasteuriseerd is - voedsel dat leeft.

 5. Hoe worden de gefermenteerde groenten van SauerCrowd gemaakt?

"Dat kunnen we je niet vertellen, het is ons grootste geheim en niemand mag het weten". Dit is wat je zou horen van veel grootschalige voedselproducenten. Wij bij SauerCrowd staan voor transparantie en het delen van alles met onze Crowd. 

Dus hier de korte versie voor jou:

Het vergisten en fermenteren van voedsel is een duizend jaar oud proces van natuurlijk conserveren. We gebruiken deze oude techniek om voor iedereen smaak en darmvriendelijke bacteriën te creëren. De belangrijkste ingrediënten zijn onze biologische groenten, zout en veel liefde. 

 Onze productie vindt plaats in kleine batches binnen onze fermentatiekeuken in Amsterdam. Snijden, zouten, kneden, masseren. De meeste van onze processen worden met de hand gedaan. Zeer hoge voedselveiligheid en kwaliteitsnormen zijn hierbij gegarandeerd.

6. Hoe verschillen onze rauwe, gefermenteerde producten van conventioneel ingeblikt en ingemaakt voedsel?

 Inmaken is een steriel proces waarbij hete azijn aan groenten wordt toegevoegd om ze in een afgesloten pot te bewaren. Vergisting (met name onze wilde fermentatie) is anders. Wilde fermentatie vindt plaats wanneer een specifieke zoutconcentratie wordt toegevoegd aan groenten met water en kruiden en vervolgens het mengsel na verloop van tijd bij kamertemperatuur fermenteert. Tijdens fermentatie treedt een opeenvolging van microben op.

Aan het einde van dit proces zijn alleen Lactobacillus-soorten, en soms Leuconostoc-soorten, aanwezig in het groentemengsel. Deze bacteriën produceren melkzuur en dit melkzuur bewaart de groenten. 

  7. Welke voordelen voor lichaam en gezondheid heeft het om regelmatig gefermenteerde groenten te eten?

Bijna iedereen die bekend is met voedsel en gezondheid gerelateerde onderwerpen heeft op de een of andere manier minstens één keer in zijn leven gehoord over fermentatie. Pas nu beginnen mensen het belang van rauw, gefermenteerd voedsel in hun dieet te erkennen. Regelmatige consumptie van gefermenteerde groenten kan voor iedereen verschillende positieve eigenschappen voor de gezondheid en het lichaam opleveren. 

Gefermenteerd ongepasteuriseerd voedsel helpt je immuunsysteem te versterken!

In verse groenten aanwezige vitamines, enzymen, mineralen en sporenelementen blijven grotendeels behouden en er ontstaan zelfs nieuwe tijdens het fermentatieproces: vitamine C en A, de zeer zeldzame vitamines B12 en K2, omega-3 vetzuren, calcium, waardevolle enzymen en natuurlijk de geactiveerde melkzuurbacteriekweken.

Onze darmwand en microbioom herbergen meer dan 70% van de cellen waaruit ons immuunsysteem bestaat. De probiotische melkzuurbacteriën versterken en ondersteunen de darmflora en dragen zo bij aan een fundamentele versterking van het immuunsysteem - te beginnen bij een van onze belangrijkste organen - onze darm. Daarbij zitten onze gefermenteerde groenten ook nog vol vezels, de prebiotica die als voeding dient voor de probiotica. Je krijgt dus van allebei wat!

Tijdens de fermentatie worden koolhydraten afgebroken tot melkzuur, daarom zijn gefermenteerde groenten beter verteerbaar dan rauw voedsel. Hierdoor kan het lichaam de vele voedingsstoffen in een maaltijd veel beter benutten. Hierdoor voel je je minder vol en moe na een maaltijd met gefermenteerde groenten.

Rauw, gefermenteerd voedsel ondersteunt gewichtsverlies en diëten

Joe Alcock, een professor aan de Universiteit van Mexico, heeft onlangs gesuggereerd dat darmmicroben onder selectieve druk kunnen staan om menselijk eetgedrag te manipuleren op manieren die hun eigen conditie verbeteren, soms gaat dit ten koste van onze eigen gezondheid. We creëren een microbiële disbalans in ons darmmicrobioom binnen een vetrijk, suikerrijk Westers dieet, wat kan leiden tot overgewicht, depressie en angst.

Gefermenteerd voedsel als supporter:

 Op de lange termijn wordt de ongecontroleerde eetlust verminderd door "slechte" gist in de darm te vervangen door "goede" melkzuurbacteriën. Wanneer de darmflora in balans is, wordt de onbedwingbare trek teruggebracht tot koolhydraten en snoep. Gefermenteerde groenten zijn daarom een ideaal voedingsmiddel bij elk dieet en voor gewichts- en vetvermindering in het algemeen.

Gefermenteerd voedsel dat ontstekingen bestrijdt                               

 Melkzuurbacteriën helpen het spijsverteringskanaal te ontgiften en hebben daardoor een ontstekingsremmend effect door het hele lichaam, inclusief symptomen zoals acne of neurodermitis. Regelmatige consumptie van gefermenteerde groenten kan daarom leiden tot een verbeterde teint.

Gefermenteerd voedsel kan met zoveel meer helpen! 

(Lees daar meer over op onze Instagram en in de gut-mind journal)

 8. Hoe kunnen de producten van SauerCrowd worden geïntegreerd in mijn dagelijkse voeding?

De melkzuurbacteriën in onze producten kunnen de diversiteit in jouw microbioom stap voor stap verrijken. Het is geen ‘super pil’ die je in een keer van je klachten kan afhelpen, maar iets wat je dagelijks een beetje moet eten. 2-3 eetlepels per dag (gelijk aan 1miljoenCFUS) kan bijdragen aan een groei van de goede gezonde bacteriën in je darmmicrobioom.

Je kan het werkelijk waar overall op eten, als een crunchy, frisse umami booster. Door je salade, naast je curry of op je broodje humus. Voor meer recept inspiratie kijk naar onze gut-mind journals en onze foodblogs hier.

9. Hoeveel gefermenteerde groenten moet ik per dag eten?

Als je nog geen dagelijkse zuurkool/ Kimchi-eter bent, is het de kunst om langzaam te beginnen. Geef je darmen de kans om aan te passen aan deze nieuwe en prachtige voorraad darmvriendelijke bacteriën van SauerCrowd-producten. 1 tot 2 eet lepels per dag is voldoende voor de eerste 5 dagen. Daarna kunt u de portiegrootte vergroten. 

Leuk weetje: zo goed als zeker treedt er in het begin winderigheid op.. dit betekent alleen dat je microbiële diversiteit laag was. Een positief teken nu je SauerCrowd voor je dieet hebt gevonden. Het is tijd om de inname van rauw, gefermenteerd voedsel voort te zetten om de diversiteit en veerkracht in je darmen weer te vergroten. 

Na een paar weken consumptie zul je een stabiele microbiële diversiteit zien en waarschijnlijk een halve pot per dag gaan snacken. Op je brood, pizza, slakom, burger, zelfs pannenkoeken. Let op; SauerCrowd kan positief verslavend worden :) 

10. Wat gebeurt er als ik rauwe, gefermenteerde groenten verwarm?

Gefermenteerde groenten kunnen ook worden gebruikt om te koken. Bijv. er zijn veel heerlijke recepten met zuurkool of kimchi, maar de meeste voedingsstoffen gaan verloren door verhitting en daarmee de gezondheidsbevorderende eigenschappen van onze gefermenteerde groenten. Met name de probiotische melkzuurbacteriën sterven af rond de 63 graden Celsius. We raden je dan ook aan om altijd onze gefermenteerde groenten vooral “vers” en rauw te maken.

 11. Help, er is een “witte laag” ontstaan op mijn groenten - wat is dit?

Dit is waarschijnlijk geen schimmel, maar gewoon onschadelijke, natuurlijk gecreëerde gist. Dit kan af en toe gebeuren met vers gefermenteerde groenten. In theorie kun je de "Kahmhefe" zelfs eten, maar we raden je aan om gewoon de "aangetaste" bovenste laag van de groenten te verwijderen - alles eronder is echt veilig om te eten.

12. Hoe kan ik mijn SauerCrowd-glazen zo goed mogelijk recyclen? 

Je hoeft onze potten niet weg te gooien nadat de kraut op is. Jouw huishouden kent talloze toepassingen, b.v. als drinkglazen voor cocktails, voor het bewaren van jam of voor het bewaren van kruiden. Als de geur van de gisting niet verdwijnt uit de gespoelde deksel, geen zorgen, het beïnvloedt de smaak niet.

Laat je inspireren door up-cycle tips op onze social media kanalen en Give Your Jar an Afterlife.

Als je de potten niet meer wilt gebruiken, breng ze dan naar een recyclingcontainer in je buurt. Maar spoel ze NIET,- "lepel schoon" is voldoende. Glazen hoeven niet te worden gereinigd voordat ze naar het sorteersysteem gaan. Het spoelen thuis verbruikt alleen energie en water en vervuilt het milieu door het gebruik van afwasmiddelen.

13. Waar halen we onze ingrediënten vandaan?

Al onze ingrediënten zijn afkomstig van biodynamische of biologisch gecertificeerde boeren, de meeste (90%) zijn lokale kleine/ middelgrote boerderijen die duurzaamheid en biodiversiteit net zo belangrijk vinden als wij.

Lees meer over waar onze ingrediënten vandaan komen in de supply chain sectie op deze website (in ons verhaal). 

 14. Hoe lang zijn onze gefermenteerde producten houdbaar?

Voor onze Krauts & Kimchi: Vanaf het moment dat onze producten onze fermentatiekeuken verlaten geven we de houdbaarheid tot 3 maanden. 

Gefermenteerde etenswaren die in de koelkast worden bewaard met een gesloten deksel, kunnen vaak veel langer worden bewaard (zie de Koreanen die al jaren kimchi fermenteren in de traditie).

Na het openen van de pot raden we aan om de kraut & kimchi binnen 3 weken te eten (zorg ervoor dat je altijd een schone vork gebruikt wanneer je de pot uit de pot haalt). 

 15. Is het erg als de producten niet koud bewaard worden?

Onze groenten zijn, eenmaal gefermenteerd, zeer stabiel en gaan een paar uur of zelfs dagen zonder koeling mee - dus het is geen drama als de koelketen wordt onderbroken. De oude Hollandse zeevaarders, die zuurkoolvaten bij zich hadden, of Koreaanse ruiters die met hun kimchi verschillende ziektes en tekorten aanpakten, noch onze grootouders in de kelder, hadden een elektrische koelkast en konden ook hun fermenten nog maandenlang bewaren. 

 Desalniettemin hebben we onszelf verplicht om de koude keten zoveel mogelijk te behouden. Omdat temperaturen hoger dan 10 graden leiden tot verhoogde activiteit van de levende melkzuurbacteriën (probiotica) in onze potten. De resulterende fermentatiegassen kunnen er vervolgens voor zorgen dat het deksel uitzet en het vocht lekt. Zoals gezegd heeft dit geen invloed op de houdbaarheid van onze fermenten, maar natuurlijk willen we graag dat onze potten je in goede staat bereiken. Dus houdt alsjeblieft zelf zoveel mogelijk de koele keten in stand, dan doen wij dat ook. 

16. Wat moet ik doen met de verpakking vanaf verzending?

Onze verpakkingsmaterialen zijn gemaakt van biologisch afbreekbare materialen (maïszetmeel, hennep, etc.); dus milieuvriendelijke verpakkingen. Je kunt ze gewoon in je biologische afvalbak gooien of zelfs op je compost (afhankelijk van het type compostvergisting). En hergebruik of recycle natuurlijk altijd je glazen pot.

Als je in de buurt van onze fermentatiekeuken woont, ben je ook van harte welkom om het verpakkingsmateriaal mee terug te nemen in ruil voor iets lekkers uit de keuken!

 17. Wat zijn CFU's?

CFU´s of; kolonievormende eenheden 

= Het aantal levensvatbare microbiële cellen dat zich kan repliceren onder ideale omstandigheden die aanwezig zijn in een bepaald monster van het product.

We testen onze producten op het aantal CFU's op dag 1 van de houdbaarheid en op dag 90 van de houdbaarheid in het laboratorium. 

Onze resultaten zijn zelfs voor ons verbazingwekkend. Met meer dan 1 miljoen CFU's per portiegrootte (2 el) bereiken we boven het gemiddelde resultaat. Naar onze mening is dit hoe gefermenteerd voedsel geproduceerd en verkocht moet worden: levend en vol darmvriendelijke bacteriën.

We kunnen op dit moment, op één hand tellen hoeveel voedselproducenten gefermenteerd voedsel verkoopt dat leeft en vol zit met CFU's die zelfs jouw dunne darm bereiken. Wij zijn er een van. 

Hey voedingsindustrie, luister naar ons: Dit zou de standaard moeten worden!!

18. Bereiken de darmvriendelijke bacteriën daadwerkelijk mijn dunne darm?

Het beste gedeelte van het krijgen van jouw probiotica door gefermenteerde groenten is dat de probiotische bacteriën in gefermenteerde voedingsmiddelen zuurtolerante microben zijn. In tegenstelling tot probiotische capsulebacteriën die in zuivere culturen in een laboratorium worden gekweekt, zijn gefermenteerde plantaardige bacteriën aangepast om te gedijen in een veelheid van zware omstandigheden (zoals onze darmen).

De probiotische bacteriën die in onze fermenten voorkomen gedijen bij een pH 3 en kan tot twee uur overleven bij een pH zo laag als 1. Aangezien jouw maagzuur ongeveer pH 2 is en voedsel slechts ongeveer 30 minuten tot 3 uur in de maag blijft, passen gefermenteerde plantaardige microben zich snel genoeg aan om de spijsvertering te overleven en ze zullen naar je dunne darm gaan om deel uit te maken van je microbioom. (Bron: Cultured Guru)

Haal dus je inname van probiotische bacteriën uit natuurlijk gefermenteerde groenten en laat jouw microbioom je van binnenuit gelukkig maken. 

Wil je meer weten over het darmmicrobioom en de gut-mind connectie? Bestel vandaag nog jouw eerste gut-mind-box en laat SauerCrowd je meenemen op een reis door jouw lichaam en geest. 

Nog meer vragen? Stuur ons gerust een mailtje: info@sauercrowd.nl