De bevalling & microben – “Wat iedere toekomstige moeder zou moeten weten”

De bevalling & microben – “Wat iedere toekomstige moeder zou moeten weten”

Microben bij een vaginale bevalling

Microben spelen een hele belangrijke rol in de eerste uren van het leven van het kind. Door de warme en veilige baarmoeder omringd door vliezen, wordt de baby beschermd tegen microben van de buitenwereld.

Wanneer de vliezen breken begint de kolonisatie! De microben die de baby tegenkomt zijn over het algemeen geen tegenstanders, maar juist vrienden. De eerder steriele baby krijgt als hij uit het geboortekanaal wordt geduwd een verzameling vaginale microben mee.

De afstand die ze moeten afleggen tussen de baarmoeder en de uitgang van de vagina duurt vaak lang door het persen (bij een eerste kind vaak een uur). Tijdens dit proces geeft elke moeder haar kind een eenvoudig en veilig verjaardagscadeau, dat bestaat uit vaginale microben.

Wanneer er een volledige ontsluiting is en het hoofdje van de baby diep genoeg in het geboortekanaal zit voor de moeder om te beginnen te persen, begint de reis van de baby door de vagina van de moeder. Dit proces duurt gemiddeld 20-60 minuten. Dit is de eerste volledige blootstelling aan het microbioom van de moeder. Dit is een zware klus voor de moeder, maar belangrijk voor het immuunsysteem van de baby om te kunnen wennen aan de bacteriën van de buitenwereld!

Lactic Acid Bacteria in Kimchi Reduce Cholesterol in Blood

Onze goede oude vrienden: melkzuurbacteriën

We beginnen allemaal met de bacteriën van onze moeders. Die zijn er om ons te beschermen en ons te helpen ons immuunsysteem op te bouwen, eiwitten en enzymen af ​​te breken enz. De meest dichtbevolkte gebieden in het lichaam zijn de mond, de vagina en de darm, die grotendeels worden bevolkt door Lactobacillen en Prevotella.

De Lactobacillen in de vagina zorgen voor een zuur milieu. Hierdoor is het een vijandige omgeving voor veel andere bacteriën, en dan voornamelijk voor pathogene bacteriën als Streptococcus, Clostridium difficilae of Pseudomonas. De Lactobacillen verdringen deze bacteriën en produceren daarnaast zelf antibiotica, genaamd bacteriocines.

Geschenk van de moeder (vaginale geboorte) 

De microbiota begint met een eenvoudige selectie van melkzuurbacteriën, die gedeeltelijk door de moeder op het kind worden overgedragen. Deze bacteriën spelen een rol bij het cultiveren van het metabolisme van de baby en het opleiden van het immuunsysteem. Bedankt mam! Na een paar maanden groeit de microbiota van het kind in diversiteit en complexiteit - ecologische opvolging.

C-section birth

Maar hoe zit het met de miljoenen baby's die elk jaar tot leven komen, zonder in de buurt van de vagina van hun moeder te komen?

Hier komt de keizersnede

Maar hoe zit het eigenlijk met de miljoenen baby's die ieder jaar geboren worden, zonder in de buurt van de vagina van hun moeder te komen?

Keizersnedes worden al eeuwenlang gebruikt. In de 19e eeuw werd het voornamelijk gebruikt om te voorkomen dat een vastzittend kind zou sterven. In de afgelopen eeuw zijn we er met verbeterde chirurgische technieken en anesthetica in geslaagd om niet alleen het kind, maar ook de moeder te redden.

Keizersnedes zijn een cruciaal alternatief voor de vaginale bevalling in bepaalde medische omstandigheden - sommige vrouwen hebben geen andere keus dan op deze manier te bevallen. Maar sinds de jaren 70 zien we een stijgende trend in keizersnedes, in landen over de hele wereld. De WHO schat dat het optimale aantal keizersnedes ongeveer rond de 10-15% zou moeten liggen. Nederland ligt in lijn met deze cijfers en is daarnaast koploper in de westerse wereld als het gaat om thuisbevallingen (A. Collen, 2015).

Wereldwijd zien we het aantal keizersnedes echter toenemen. In sommige ziekenhuizen, zoals bijvoorbeeld in Brazilië, loopt het percentage op tot 90%. In de VS loopt het aantal op tot 70%. En Brazilië en de VS staan ​​hierin niet alleen. In Argentinië, Iran, Mexico, Cuba en in veel delen van onze westerse wereld zijn ziekenhuizen gespecialiseerd in bevallen via een keizersnede als de "snelle en veilige uitweg" (F.Magne et all, 2017).

Waarom de toename in keizersnedes?

Het lijkt erop dat een natuurlijke bevalling voor veel zorginstellingen over de hele wereld als tijdrovend en onvoorspelbaar wordt beschouwd. Een andere reden is de grote toename van rechtszaken in veel delen van de wereld, nadat baby’s met een hersenverlamming geboren zijn. Dit is te voorkomen is door een geplande keizersnede uit te voeren. 

Keizersnedes en de ontwikkeling van de microbiota

Bij baby's die via een keizersnede worden geboren, lijkt de microbiota langzamer te diversifiëren dan bij baby’s die op een natuurlijke manier ter wereld zijn gebracht (Salminen, 2004). Ook zijn deze baby’s de eerste dagen zijn vatbaarder voor infecties (tot 80% van de MRSA-infecties bij zuigelingen komen voor bij kinderen die via een keizersnede zijn geboren) (A. Collen, 2015). 

Verder kan er op dit moment nog geen uitspraak worden gedaan of baby’s die via een keizersnede geboren worden op latere leeftijd “minder gezond” zijn dan andere baby’s. Onderzoek hiernaar is nog te recent om conclusies te kunnen trekken voor de lange termijn.  Het grootste onderzoek ooit naar het pasgeboren microbioom, uitgevoerd bij het Wellcome Sanger Institute in Hinxton in het Verenigd Koninkrijk, heeft bijvoorbeeld ook meer tijd nodig om te worden gepubliceerd.

Cesarean Section Scar and Cosmetic Disfigurement - Dolphin Neurostim | MPS  Therapy

Hoe zit het met andere manieren om het eerste geschenk aan uw baby te geven?

Vaginaal zaaien

Er is veel opkomend onderzoek naar hoe de verschillen in de darmmicrobiota zich precies vertalen in de gezondheidsgevolgen van keizersnedes. Er zijn bijvoorbeeld proeven uitgevoerd waarbij de vaginale bacteriën eerst in de mond van de baby worden gewreven, en vervolgens over het gezicht en lichaam na de bevalling via een keizersnede. "Het idee om ongedefinieerde microben toe te voegen aan kinderen die immunologisch onderontwikkeld zijn, is zeer riskant", zegt Lawley van de Britse studie in Hinxton. “Onze onderzoeksdata ondersteunt dat niet. Ik word er erg zenuwachtig van. "

Childbirth and the microbiome

Conclusie 

 De trend om alleen voor gemak, financiële redenen, of cosmetische redenen over te schakelen naar de keizersnede is merkbaar, maar zeker geen positieve trend. Er zijn gevallen waarin een keizersnede absoluut nodig is en moet worden toegepast. Maar zolang moeders een keuze hebben, moeten ze het recht hebben om zelf te kiezen

Lopend onderzoek bevestigt dat de beschermingslaag, die door de moeder via een natuurlijke vaginale geboorte aan het kind wordt gegeven, een belangrijke rol speelt bij de ontwikkeling van het vroege leven. In plaats van de ene of de andere bevallingsmethode de schuld te geven, moet het onderzoek zich juist richten op de microben in het vroege leven: wat ze betekenen voor de ontwikkeling van het kind ,en hoe je informatie hierover transparanter en beschikbaar kunt maken voor toekomstige moeders.

Zoals Alanna Colleen schrijft: "we zijn slechts 10% mens en voornamelijk microben", en deze reis begint al in de baarmoeder.

Wat kun je zelf doen?

purple rain kraut

We hebben een onmiddellijk beschikbare mogelijkheid om onze kinderen een gezond microbioom te geven door te zorgen voor onze eigen bacteriële diversiteit, vooral tijdens de zwangerschap en tijdens het geven van moedermelk.

Als moeder wordt het volgen van een dieet dat rijk is aan gefermenteerd voedsel, pro- en prebiotica (geen antibiotica, tenzij nodig) en plantaardige vezels (bijv. uit uien, knoflook, prei, asperges, kool, bananen, groene groenten etc.) aanbevolen.

Daarnaast draagt een stressarme levensstijl bij aan een gezond darmmicrobioom. Uiteindelijk is het zorgvuldig kiezen van de manier waarop je wil dat je kind voor het eerst het licht op deze prachtige aarde ziet, datgene waarover je zelf (meestal) de controle hebt.

 

Childbirth and bacteria SauerCrowd

 

More? 

Als je meer wilt lezen over hoe je je darmmicrobioom ondersteunt met voedsel, beweging en stressvermindering, bekijk dan het vorige hoofdstuk van het Gut-Mind Journal.

 

Terminologie:

Microbioom: een gemeenschap van micro-organismen (zoals bacteriën, schimmels en virussen) die in een bepaalde omgeving leven, en vooral de verzameling micro-organismen die in of op het menselijk lichaam leven. Je lichaam herbergt ongeveer 100 biljoen bacteriën en andere microben, gezamenlijk bekend als je microbioom.

Bacteriën: meervoud van bacterie. Microscopische eencellige organismen zonder een aparte kern staan ​​bekend als bacteriën. Ze kunnen de vorm hebben van bollen, staven of spiralen. Ze bewonen vrijwel alle omgevingen, inclusief bodem, water, organisch materiaal en de lichamen van dieren.

Lactobacillen: er zijn meer dan 150 verschillende soorten Lactobacillen. Die in de vagina zijn anders dan die in de darmen. L. Crispatus en L. Jensenii komen het meest voor in de vagina. Ze hechten sterk aan het vaginale epitheel, produceren melkzuur, oppervlakte-actieve stoffen en bacteriocines. Ze zetten suiker om in melkzuur. Bacteriën zoals C diff komen zelden voor in de vagina.

  Deel 1 *

* omdat 1 op de 5 vrouwen streptokokken van groep B in hun vagina draagt, en als de baby gekoloniseerd en geïnfecteerd raakt, zal hij waarschijnlijk binnen 48 uur sterven. Vrouwen worden na 36 weken zwangerschap op deze bacterie getest en tijdens de bevalling antibiotica aangeboden als ze drager zijn van de bacterie. 

References:

  • Alanna Collen (2015). 10% Human: How Your Body's Microbes Hold the Key to Health and Happiness. HarperCollins
  • Lisa F. Stinson,Matthew S. Payne, and Jeffrey A. Keelan (2018). A Critical Review of the Bacterial Baptism Hypothesis and the Impact of Cesarean Delivery on the Infant Microbiome. Frontiers in medicine. Doi: 10.3389/fmed.2018.00135
  • Cukrowska B, Bierła JB, Zakrzewska M, Klukowski M, Maciorkowska E. The Relationship between the Infant Gut Microbiota and Allergy. The Role of Bifidobacterium breve and Prebiotic Oligosaccharides in the Activation of Anti-Allergic Mechanisms in Early Life. Nutrients. 2020;12(4):946. Published 2020 Mar 29. doi:10.3390/nu12040946
  • Magne Fabien, Puchi Silva Alexa, Carvajal Bielka, Gotteland Martin (2017). The Elevated Rate of Cesarean Section and Its Contribution to Non-Communicable Chronic Diseases in Latin America: The Growing Involvement of the Microbiota. https://doi.org/10.3389/fped.2017.00192
  • Mayer, E. (2018). The mind-gut connection: how the hidden conversation within our bodies impacts our mood, our choices, and our overall health. HarperCollins.
  • Pia Huber (2020).Interview with Midwife from South-Germany. Co-Founder of Natural Birth House in Aichach.
  • Sara Allin, Michael Baker, Maripier Isabelle, Mark Stabile (2019).Accounting for the Rise in C-sections: Evidence from Population Level DataNBER Working Paper No. 21022 
  • Salminen S, Gibson GR, McCartney AL, Isolauri E. Influence of mode of delivery on gut microbiota composition in seven year old children. Gut. 2004;53(9):1388-1389. doi:10.1136/gut.2004.041640

 

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd