Onze “Soap-Society” & waarom we een lichaamsgeur hebben

Gunstige microben op uw huid

Heb je je ooit afgevraagd hoe we antibacteriële zeep gebruiken, hoeveel wasgel we gebruiken en waarom sommige mensen een meer uitgesproken lichaamsgeur hebben dan anderen?

Laten we beginnen met het soapverhaal. Antibacteriële producten worden altijd aangeprezen in reclames en in de wetenschap. We kennen allemaal de klassieke slogan "Dit product verwijdert 99,9% van de bacteriën", maar wat betekent dat eigenlijk voor ons mensen wanneer we al onze bacteriën verwijderen?

SauerCrowd gut mind journal

Zoals we in onze laatste hoofdstukken van het gut-mind journal hebben verduidelijkt:

NIET ALLE BACTERIËN ZIJN SLECHT.

En hier komt de relatie met onze eigen lichaamsgeur. Je geur wordt in grote mate bepaald door de nuttige microben op je huid, en bepalen tot op zekere hoogte je identiteit. Als je alle bacteriën en microben van je huid verwijdert door antibacteriële zeep te gebruiken, verlies je die eigen identiteit.

In onze westerse samenleving worden we gebombardeerd met advertenties over hoe je schoon kunt blijven en fris kunt ruiken (bijvoorbeeld 48 uur geen lichaamsgeur advertenties) terwijl we de nieuwste designerkleding dragen die is gemaakt van op fossiele brandstoffen gebaseerde materialen (synthetische stoffen).

native tribe smells SauerCrowd GMJ

Heb je je ooit afgevraagd waarom mensen in tribale samenlevingen niet worden geconfronteerd met deze uitdagingen van "slechte geur"? Ik zou mensen die in minder ontwikkelde landen wonen in twee groepen splitsen als het gaat om persoonlijke hygiëne.

 1. Heeft weinig contact met de westerse cultuur. Persoonlijke hygiëne maakt onderdeel uit van hun dagelijkse activiteiten, bijvoorbeeld wanneer zij gaan vissen bij de rivier.  Maar ze gebruiken GEEN zeep en ze dragen kleding gemaakt van natuurlijke materialen (hennep, katoen, linnen etc.)
 • Deze groep ruikt niet slecht, zelfs niet wanneer zij zich inspannen.
 1. Uit afgelegen dorpen, die vaak via religieuze missionarissen in aanraking zijn gekomen met de westerse cultuur. De neiging om synthetische kleding te dragen (meestal uit de jaren 80 gestuurd als hulp uit economisch welvarende westerse landen). Ze wassen zichzelf met de nieuwste zeep- en parfumuitvindingen (wederom gemaakt in het westerse "paradijs"), maar hebben weinig begrip voor waarom je jezelf en je kleding wast met deze producten.
 • Deze groep heeft vaak een zeer aanwezige geur!

 Wat hebben onze microben met geur te maken?

Dus waarom krijgen veel mensen in de westerse samenleving een onaanvaardbare stank nadat ze slechts 2-3 dagen hun favoriete douchegel niet hebben gebruikt, terwijl inheemse stammensen die in de tropen geen zeep of heet water gebruiken erin slagen "schoon" te blijven?

Het kan allemaal gaan om een gevoelige groep microben die ammoniak-oxiderende bacteriën (AOB) worden genoemd en die worden aangetroffen in gezonde bodem- en waterbronnen.

Het meeste menselijke zweet komt van de apocriene klieren (geurklieren). De geur die deze klieren afgeven is eigenlijk volledig reukloos. Het krijgt alleen een geur wanneer onze huidmicroben instoppen en worden omgezet in en worden omgezet in een hele reeks stinkende verbindingen. De geur die je dan produceert, hangt af van de samenstelling van de microben die je herbergt.

Volgens Dr. Whitlock (van AOBiome) wordt de ammoniak die we uitzweten zonder AOB's niet omgezet in nitriet en stikstofmonoxide (chemicaliën die niet alleen een rol spelen bij het reguleren van de werking van menselijke cellen maar ook bij het reguleren van onze huidmicroben). Zonder stikstofmonoxide kunnen corynebacteriën en stafylokokken die zich voeden met ons zweet wild worden en een slechte geur veroorzaken (Graham, 2019).

Bad body smell Gut-mind journal

Nu wordt het iets wat wetenschappelijker

Door te wassen met douchegels en zeep, en door deodorants te gebruiken die de geur producerende bacteriën verwijderen of maskeren, veranderen we de microbiota van onze huid.

We hebben AOB's op onze huid nodig omdat de ammoniak die we uitzweten wordt omgezet in nitriet en stikstofmonoxide (chemicaliën die onze huidmicroben beheersen). Zonder stikstofmonoxide kunnen de corynebacteriën en stafylokokken die zich voeden met ons zweet op hol slaan en zijn ze verantwoordelijk voor de slechte lichaamsgeur die we allemaal willen vermijden.

SauerCrowd gut mind journal scent 

Om samen te vatten

Ironisch genoeg is het zo dat door het wassen met chemische producten en het gebruiken van deodorant, we ervoor zorgen dat de vicieuze cirkel zich telkens opnieuw herhaalt. Zeep verwijderd onze AOB’s, zonder AOB’s  verstoren we onze andere huid bacteriën, en deze verstoring veroorzaakt een slechte lichaamsgeur, en daarom moeten we wel zeep gebruiken om dit probleem weer op te lossen

-> het doel door de cosmetica en schoonmaak industrie wordt zo steeds bereikt.

Wat kunnen we veranderen?

 1. Een oplossing zou zijn om het gebruik van zeep, deodorant en antibacteriële reinigingsmiddelen drastisch te verminderen (gebruik beter alcohol om te desinfecteren).
 1. Tijd om je echte natuurlijke geur opnieuw te ontdekken, die in combinatie met een gezond dieet (pro & prebiotica) en een laag stressniveau, zeer aangenaam en vol feromonen (geslachtshormonen) kan zijn.
 1. Als je zin hebt om een geur bij je te hebben, probeer dan etherische oliën in kleine doses te gebruiken in plaats van chemisch geproduceerde geuren (deo, parfum etc.)
 1. Draag kleding gemaakt van duurzaam geproduceerd en natuurlijk materiaal (hennep, linnen, katoen, enz.). Ze nemen lichaamsvloeistoffen veel beter op en stellen je niet bloot aan microplastics.

SauerCrowd gut mind journal soap society

"De oplossingen voor onze dagelijkse worstelingen kunnen zo eenvoudig zijn dat het helpt om terug te kijken op hoe we decennia geleden met het leven omgingen, hoe het leven werkte in inheemse stammen, voordat de consumptiemaatschappij zich ontwikkelde".

Als je vragen hebt over dit onderwerp of hoe je veranderingen in je levensstijl en dieet kunt integreren, neem dan gerust contact met ons op via info@sauercrowd.nl

 

Terminologie:

Microbioom: een gemeenschap van micro-organismen (zoals bacteriën, schimmels en virussen) die in een bepaalde omgeving leven en vooral de verzameling micro-organismen die in of op het menselijk lichaam leven. Je lichaam herbergt ongeveer 100 biljoen bacteriën en andere microben, gezamenlijk bekend als je microbioom.

Bacteriën: meervoud van bacteriën. Microscopische eencellige organismen zonder een aparte kern staan bekend als bacteriën. Ze kunnen de vorm hebben van bollen, staven of spiralen. Ze bewonen vrijwel alle omgevingen, inclusief bodem, water, organisch materiaal en de lichamen van dieren

Referenties:

 •  Alanna Collen (2015). 10% Human: How Your Body's Microbes Hold the Key to Health and Happiness. HarperCollins
 • De Filippo C, Cavalieri D, Di Paola M, et al. Impact of diet in shaping gut microbiota revealed by a comparative study in children from Europe and rural Africa. Proc Natl Acad Sci U S A. 2010;107(33):14691-14696. doi:10.1073/pnas.1005963107
 • Mayer, E. (2018). The mind-gut connection: how the hidden conversation within our bodies impacts our mood, our choices, and our overall health. HarperCollins.
 • Rook, Graham. (2009). The Hygiene Hypothesis and Darwinian Medicine. 10.1007/978-3-7643-8903-1.
 • Soliman, Moomen & Eldyasti, Ahmed. (2018). Ammonia-Oxidizing Bacteria (AOB): opportunities and applications—a review. Reviews in Environmental Science and Bio/Technology. 17. 10.1007/s11157-018-9463-4. 
 • Lam, T.H., Verzotto, D., Brahma, P. et al. Understanding the microbial basis of body odor in pre-pubescent children and teenagers. Microbiome 6, 213 (2018). https://doi.org/10.1186/s40168-018-0588-z

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd