Mindful eten en de darmen

Mindful eten en de darmen


In de vorige journals hebben we het gehad over het microbioom en de diversiteit van de bacteriën. We weten nu dat diversiteit nodig is om gezond te blijven en dat effecten zoals stress, slecht eten of medicatie hier wel degelijk invloed op hebben. Stress heeft een grote invloed op de gezondheid van het microbioom in de darmen. In deze journal gaan we verder in op de invloed van mindful eten en de gezondheid van de darmen. 


Mindful eten

Als we het hebben over mindful eten, dan bedoelen we eten zonder dat we ergens anders mee bezig zijn dan ons eten. Vaak als we aan het eten zijn, zijn we bezig met andere dingen zoals televisie kijken, scrollen op onze telefoon of aan het doorwerken. Dit lijkt allemaal super efficiënt, maar toch kunnen we zo niet optimaal genieten van ons eten. Naast dit, kauwen we ook onbewust en waarschijnlijk te kort. Tevens zorgt mindful eten ervoor dat we bewust zijn wat we in ons lichaam stoppen en waarschijnlijk daardoor ook minder snel te veel ongezonde producten eten of zullen overeten. 


Gemiddeld besteden we 60 minuten per dag aan eten en drinken. 24 van deze 60 minuten leiden we ons af van het daadwerkelijke proces van bewust eten (USDA, 2019).

5 bewuste eettips (print uit en leg ze naast je eettafel als herinnering)

5 bewuste eettips (print uit en leg ze naast je eettafel als herinnering)

 

Vertering

Onze vertering start in de mond. Zo start de afbraak van voeding in de mond door de aanwezigheid van enzymen. Deze enzymen hebben echter wel wat tijd nodig om dit te kunnen doen. Ook is goed kauwen van belang om in het verdere verteringsproces voedingsstoffen beter op te kunnen nemen.


Emoties en eten

Hoe wij ons voelen op het moment dat we eten heeft effect op de ‘mind-gut’ verbinding. Zo heb je waarschijnlijk wel eens ervaren dat de darmen opspelen als we stress voelen. Deze reactie heeft dus niet alleen het effect dat je naar het toilet moet, het heeft ook effect op de diversiteit en de veerkracht van onze darmen en het microbioom. Een gezond microbioom heeft weer effect op onze gemoedstoestand evenals een optimale weerstand. Zo zie je dat dit een vicieuze cirkel is.  


Wanneer wij dus heftige emoties voelen of gestressed zijn, heeft dit dus niet alleen op ons gevoel effect, maar ook op ons lichaam. We weten nog maar een klein deel van dit fascinerende verhaal. Toch komt er steeds meer uit onderzoeken naar voren dat als we ons boos, verdrietig of gestrest voelen, dit effect heeft op ons microbioom. We kunnen zo gezond mogelijk eten, maar als we niets aan deze gevoelens doen dan kan ons microbioom alsnog uit balans raken. 


Mindfulness 

Mindful eten maakt ons dus bewust van wat we eten en hoe we dit doen. Daarnaast helpt mindfulness ook met het verhogen van onze intuïtie. Zo leren we beter naar ons lichaam te luisteren en voelen we eerder hoe ons lichaam reageert op wat we eten. 


Tevens zijn er onderzoeken die het effect meten van ontspannende activiteiten (denk aan meditatie en yoga) op darmziekten of problemen. Hieruit komen signalen naar voren dat men met meer veerkracht de pijn kan doorstaan van een ontsteking in de darmen. Er dient echter meer onderzoek gedaan te worden wat dit op de langere termijn doet. Ook komt naar voren dat meditatie ervoor kan zorgen dat we meer in contact staan met ons gevoel, anders tegen problemen aan gaan kijken en beter om kunnen gaan met onze eigen emoties. Al deze voordelen hebben ook weer effect op het verlagen van ons stresshormoon. Daar istie weer, die vicieuze cirkel.


Meer dan ooit is het tijd om ons opnieuw te verbinden met onze zintuigen en bewust te worden in het voeden van ons lichaam. 

Dit was ‘m weer!


Liefs,


Michelle
Bronnen

  • Hamrick, K. S., Andrews, M., Guthrie, J., Hopkins, D., & McClelland, K. (2011). How much time do Americans spend on food? (No. 1476-2019-2786).
  • Manoj K. Bhasin, Jeffery A. Dusek, Bei-Hung Chang, Marie G. Joseph, John W. Denninger, Gregory L. Fricchione, Herbert Benson, Towia A. Libermann. Relaxation Response Induces Temporal Transcriptome Changes in Energy Metabolism, Insulin Secretion and Inflammatory Pathways. PLoS ONE, 2013; 8 (5): e62817 DOI: 10.1371/journal.pone.0062817
  • Mayer, E. (2018). The mind-gut connection: how the hidden conversation within our bodies impacts our mood, our choices, and our overall health. HarperCollins.
  • Moser, G. (2007). Psychotherapy in somatic diseases--for example gastrointestinal disorders. Psychiatria Danubina, 19(4), 327-331.
Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd