HET MICROBIOOM VANAF DE GEBOORTE

Laten we starten bij het begin. Onze geboorte is ook de geboorte van ons microbioom. Maar wat is het microbioom eigenlijk, waar zorgt het voor en waarom zijn onze eerste 1000 dagen van belang? We leggen het je uit. 


Wat is het microbioom?

Het menselijke microbioom is samengesteld uit gemeenschappen van bacteriën (en virussen en schimmels) die een grotere complexiteit hebben dan het menselijk genoom zelf.

Het menselijke microbioom heeft uitgebreide functies, zoals de ontwikkeling van immuniteit, verdediging tegen pathogenen, gastheervoeding, waaronder de productie van vetzuren met een korte keten die belangrijk zijn voor het energiemetabolisme van de gastheer, synthese van vitamines en vetopslag en een invloed op het menselijk gedrag, waardoor het een essentieel orgaan van het lichaam zonder welke we niet correct zouden functioneren (A, Sanderson, 2017).

Het darmmicrobioom herbergt meer dan 70 procent van de cellen waaruit je immuunsysteem bestaat en ondersteunt de vertering van voedsel en de werking van de darm. Zo verlagen goede bacteriën in de darm de pH-waarde in je darmen, wat op zijn beurt weer gunstig is in de strijd tegen ziekteverwekkers.

We bouwen ons microbioom vanaf de geboorte.


De eerste 1000 dagen

De eerste 1000 dagen (conceptie - 2 jaar) van het kindje zijn het meest van belang om een optimale darmmicrobioom op te bouwen. Wanneer we als baby in de baarmoeder zitten zijn we beschermd door het immuunsysteem van onze moeder. Na de bevalling moeten we zorgen voor onze eigen immuunsysteem. Het immuunsysteem ontwikkelen we voor een groot deel in onze darmen, oftewel het microbioom. Deze bouwen we deels op via onze moeder tijdens de bevalling en de voeding. Zo geeft de moeder van nature bacteriën zoals bifidobacteriën en lactobacillen over aan haar kindje tijdens het voeden. 


Mocht dit niet mogelijk zijn dan zit een baby ook goed met flesvoeding. Deze voeding is rijk is aan prebiotica in een gepatenteerde vorm, wat een positief effect heeft op het darmmicrobioom. Zo wordt er in de reguliere Nutrilon bijvoorbeeld gebruik gemaakt van het fermentatieproces waardoor er postbiotica ontstaat. Dit heeft een positief effect op het microbioom en ongeacht de samenstelling van het microbioom, deze verschilt namelijk net als de vingerafdruk bij mensen! 


Oke, we vliegen al met heel wat termen om je oren. Op de betekenis van al deze termen komen we in de verdere Gut-Mind journals terug. Daarbij gaan we ook dieper in op hoe jij jouw microbioom kan optimaliseren en waarom dit zo van belang is voor bijvoorbeeld jouw stemming, gezondheid en darmklachten. 


Tot de volgende! 


Michelle 

Diëtist bij SauerCrowd


Zie onze video's hier!

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd