De diversiteit van het Mikrobioom
Zoals wir in het hoofdstukHet microbioom vanaf de geboorte'Hebben besproken, hebben wir zo'n 1,5 kg aan bakteriën in onze darmen. Ook wel bekend als ons microbioom. Die Mikrobioom heeft een direkte Wirkung op de gezondheid van onze darmen. Gezonde darmen hebben weer een direkte Wirkung auf alle Aspekte van ons lichaam en zelfs de geest. Onze darmen zijn verantwoordelijk voor het verwerken van voedsel en daarmee ook de vitamines en mineralalen sterben wir nodig hebben. Als wir opgroeien wurden wir Rosse meer blootgesteld aan verschillende microben en wordt ons microbioom diverser. Deze Diversiteit ist van belang voor gezonde darmen.
Stabiliteit en veerkracht
Het hebben van gezonde darmen betekent dat ons mikrobioom de juiste balans van goede bacteriën heeft. Met een juiste balans en dus optim diversiteit zijn onze darmen veerkrachtig. Wanneer er weinig diversiteit ist zijn de darmen kwetsbaarder voor virussen, slechte bacteriën en schimmels. Microben zoals lactobacillen en de bifidobacteriën ontwikkelen een bepaalde zuurtegraad in de darmen die ervoor zorgt dat ziektemakers geen kans maken.
Als onze balans verstoort is, ook wel dysbiose genoemd, zijn we vatbaarder voor ziekteverwekkers. Wist je dat niemand dezelfde variatie aan diversiteit heeft aan microben? Wir bedienen onze goede bakteriën dus op pijl te houden Tür bijvoorbeeld zo gevarieerd en gezond mogelijk te eten. Zo wordt ons microbioom in de darmen erg blij van vezelrijk eten, maar ook van gefermenteerde producten zoals kimchi, zuurkool of kombucha. Naast gevarieerd eten heeft onze leefstijl ook veel invloed op de gezondheid van onze darmen.
Vielfalt onderhouden
Om onze darmen zo weerbaar mogelijk te houden is het van belang om onze diversiteit op te bouwen en te onderhouden. Dit kunnen wir doen Tür bijvoorbeeld de voeding sterben wir eten, de manier Hacke wir deze voeding eten, voldoende te bewegen en voldoende ontspanning te nemen. Als wir kijken naar onze voeding zijn pro en prebiotica van belang:
Probiotica
Probiotica zijn goede bacteriën die zorgen voor ondersteuning en onderhoud van het microbioom. Twee goede bacteriën waar vaak over gepraat wordt zijn de lactobacilli en de bifidobacteriën. Lactobacilli kun je terug vinden in gefermenteerde groenten en de bifidobacteriën kun je terugvinden in gefermenteerde melkproducten zoals Joghurt. Beide bacteriën ondersteunen de darmen. Wat je helaas niet weet is hoeveel je van deze kulturell nodig hebt, omdat iedereen een andere variatie aan diversiteit in de darmen heeft. Daarom ist gevarieerd eten van belang, dus ook afwisselen met verschillende gefermenteerde producten. Beginnen Sie mit dem Treffen mit dem Produkt, und beginnen Sie mit dem Produkt. Zo kunnen de darmen reageren als je te veel neemt. Dit komt doordat het microbioom zich moet aanpassen. Je kunt wat bijvoorbeeld de eerste dagen wat gasvorming ontwikkelen. Bouw het daarom rustig op: 1-3 eetlepels pro dag en verhoog dit traf 1 eetlepel pro Woche tot het voor jezelf als voldoende voelt. Het is van belang probiotica niet tijdelijk te nemen, maar bij te blijven houden en dus echt een onderdeel van jouw voedingspatroon maakt. Wel zou je wat kunnen verhogen als je bijvoorbeeld een antibioticakuur hebt gehad von ziek gebogen geweest en voelt dat de darmen uit balans zijn. Om een voorbeeld te geven: Moritz en ik eten nu bijvoorbeeld 1 Topf SauerCrowd pro Woche ook afgewisseld traf Kombucha von Kefir.
Prebiotica
Probiotica kan eigenlijk niet zonder prebiotica, dit is namelijk de voeding van de bacterie. Prebiotica zijn vooral onverteerbare vezels sterben wir binnenkrijgen Tür volkoren producten, groenten, Obst, peulvruchten en noten. Wir haben 30 Gramm Vezels pro Tag. Zo zorgen vezels voor verzadiging, waardoor wir minder snel trek krijgen. Daarbij zijn vezels de belangrijkste voedingsbron voor onze goede darmbacteriën en worden vezels ook enkel verteerd door onze darmbacteriën. Helaas eten wir in Nederland te weinig vezels, dit heeft een Negatief-Effekt op het Mikrobioom, goede bakteriën verminderen Tür een tekort aan voedingsstoffe en hierdoor kan een disbalans ontstaan. Daarom ist der Schwerpunkt auf Probiotica und Prebiotica van Belang Om Onze Diversiteit Te Optimumiseren.
Naast de focus op gezonde voeding hebben leefstijl keuzes ook effect op ons microbioom. Dit zullen wir in het volgende hoofdstuk verder toelichten.
Bronnen
Kelly, J. R., Kennedy, P. J., Cryan, J. F., Dinan, T. G., Clarke, G. & Hyland, N. P. (2015). Abbau der Barrieren: Darmmikrobiom, Darmpermeabilität und stressbedingte psychiatrische Störungen. Frontiers in Cellular Neuroscience, 9, 392.
Mayer, E. (2018). Die Geist-Darm-Verbindung: Wie sich das verborgene Gespräch in unserem Körper auf unsere Stimmung, unsere Entscheidungen und unsere allgemeine Gesundheit auswirkt. HarperCollins.
Turnbaugh, P. J., Ley, R. E., Hamady, M., Fraser-Liggett, C. M., Knight, R. & Gordon, J. I. (2007). Das menschliche Mikrobiomprojekt. Nature, 449 (7164), 804 & ndash; 810.
A. Zhernakova, A. Kurilshikov, M. J. Bonder, E. F. Tigchelaar, M. Schirmer, T. Vatanen, ... & J. Wang (2016). Die populationsbasierte Metagenomik-Analyse zeigt Marker für die Zusammensetzung und Diversität der Darmmikrobiome. Science, 352 (6285), 565 & ndash; 569.