HET MICROBIOOM VANAF DE GEBOORTE

Laten we starten bij het begin. Onze geboorte is ook de geboorte van ons microbioom. Maar wat is het microbioom eigenlijk, waar zorgt het voor en waarom zijn onze eerste 1000 dagen van belang? We leggen het je uit. 


Wat is het microbioom?

Het microbioom is een verzameling van bacteriën, gisten en schimmels. Samen vormen deze het darmmicrobioom. Het microbioom is voor 70 procent verantwoordelijk voor ons immuunsysteem. Daarnaast ondersteunt het ook de vertering van voeding en de werking van de darm. De bacteriën in de darm worden erg blij van onverteerbare voedselresten in de darm. Zo zorgen goede bacteriën in de darm voor het verlagen van de pH, wat weer bevorderlijk is tegen ziekteverwekkers. 


We bouwen ons microbioom dus op vanaf de geboorte. Wist jij dat wij  als volwassen mensen zo’n 1,5 kg aan microbioom met ons meedragen? Er wonen in onze darmen biljoenen bacteriën, waarvan zo’n 150 verschillende soorten. Een gezond microbioom bestaat uit veel verschillende soorten bacteriën die met elkaar in balans leven, maar welke soorten is niet bekend. Dit verschilt zelfs per persoon. Als de darmbacteriën uit balans zijn, kan dit voor vervelende klachten zorgen. Hier gaan we in de volgende hoofdstukken verder op in. 


De eerste 1000 dagen

De eerste 1000 dagen (conceptie - 2 jaar) van het kindje zijn het meest van belang om een optimale darmmicrobioom op te bouwen. Wanneer we als baby in de baarmoeder zitten zijn we beschermd door het immuunsysteem van onze moeder. Na de bevalling moeten we zorgen voor onze eigen immuunsysteem. Het immuunsysteem ontwikkelen we voor een groot deel in onze darmen, oftewel het microbioom. Deze bouwen we deels op via onze moeder tijdens de bevalling en de voeding. Zo geeft de moeder van nature bacteriën zoals bifidobacteriën en lactobacillen over aan haar kindje tijdens het voeden. 


Mocht dit niet mogelijk zijn dan zit een baby ook goed met flesvoeding. Deze voeding is rijk is aan prebiotica in een gepatenteerde vorm, wat een positief effect heeft op het darmmicrobioom. Zo wordt er in de reguliere Nutrilon bijvoorbeeld gebruik gemaakt van het fermentatieproces waardoor er postbiotica ontstaat. Dit heeft een positief effect op het microbioom en ongeacht de samenstelling van het microbioom, deze verschilt namelijk net als de vingerafdruk bij mensen! 


Oke, we vliegen al met heel wat termen om je oren. Op de betekenis van al deze termen komen we in de verdere Gut-Mind journals terug. Daarbij gaan we ook dieper in op hoe jij jouw microbioom kan optimaliseren en waarom dit zo van belang is voor bijvoorbeeld jouw stemming, gezondheid en darmklachten. 


Tot de volgende! 


Michelle 

Diëtist bij SauerCrowd


Zie onze video's hier!

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published